Tud aludni a világító LED szalagok mellett?

Kezdőlap > Blog > Tanácsok és tippek > Tud aludni a világító LED szalagok mellett?

Manapság egyre több embernek okoz gondot az elalvás, hiába vágynak a pihentető alvásra, és sokan nem is tudják, miért. Tekintsük át részletesebben, hátha az új információk segítséget nyújtanak.

Napjainkban nagyon kedveltek a LED lámpák, főleg a LED szalagok, amelyeket bárhová könnyedén felszerelhet, ahol csak szükséges. Viszont javasolt átgondolni, hogy valójában mire is szolgál az adott világítás, és ennek megfelelően kell kiválasztani a megfelelő típust.

Kép: Trendi LED szalagok.

Mik is azok a LED szalagok

A LED szalag modern megoldás a belső és külső világításra, ami számos előnnyel jár. A fény egyenletesen sugárzik, nagyon alacsony a fogyasztása, a hossza az egyedi igényekhez igazítható (LED TV-világítás, konyhaszekrény alatt, hálószobában ...), és a csatlakoztatása is nagyon egyszerű. A LED szalagok szakaszokra vághatók, és pontosan ott helyezhetők el, ahol szükség van rájuk, például a szekrény hosszában. További előnye, hogy a LED szalag egy idő után kicserélhető egy újjal. Ezek a LED szalagok öntapadók, és könnyen rögzíthetők az adott helyre.

A LED szalagoknak különböző típusai vannak, különböző felhasználási célokkal. Mire kell odafigyelni? Elsősorban a 12V, 24V és 230V feszültségekre. Valamint a szalaghosszra, szélességre, minőségre, vízállóságra, fénykibocsátásra, fényszínre stb. Mindig fontos, hogy először tudatosítsuk, hogy mire fogjuk használni a szalagot, lehet, hogy csak egy kiegészítőként vagy közvetlen világításra, és hogy milyen helyiségben lesz.

Ebben a cikkben a LED szalagok közötti különbségekkel foglalkozunk, és azzal, hogy mi történik, ha ezeket a lámpákat éjszaka bekapcsolva hagyjuk.

Tud aludni éjszaka a világító LED szalagok mellett?

Ha az energiafogyasztás és a biztonság érdekli, a válasz így hangzik: Igen, éjszaka aludhat a világító LED szalagok mellett. Ezeket a lámpákat nyugodtan bekapcsolva hagyhatja anélkül, hogy bármi miatt aggódnia kellene. Kevesebb energiát fogyasztanak, kevesebb hőt termelnek, és nem égnek ki. Kipróbálhatja őket – hagyja őket néhány napig égni, majd nyúljon hozzájuk. Ne aggódjon, nem fog megégni.

De még más dolgokra is rá kell kérdeznünk. Például. hogy mi az a fényerősség vagy milyen a színe az Ön által választott LED szalagnak, és hogyan befolyásolja ez a fény a tevékenységet, amelyre rá kell világítania. Ez személyenként is változhat, mindenki másra érzékeny.

Hogyan hatnak a LED szalag fények a testére, amikor éjszaka világítanak?

Általában elmondható, hogy a nappali fény szabályozza az emberi szervezet cirkadián vagy biológiai ritmusát. A kutatások megerősítették, hogy a LED-világításra jellemző a kék fény, serkenti az aktivitást, mivel elősegíti a szerotonin felszabadulását.

Éppen ellenkezőleg, gátolja az  alvást kiváltó melatonin felszabadulását, így gondjai lehetnek vele. A legújabb vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a melatonin gátolja a kis tumorok növekedését. A cirkadián ritmusban bekövetkező változások bizonyos rákos megbetegedések nagyobb esélyét eredményezhetik.

Kép: A fény színe befolyásolja az alvást.

Ez a fő különbség a LED-lámpák és a hagyományos izzók között. Míg az izzók az egyetlen olyan mesterséges fényforrás, amely teljes spektrumú, a LED-es világításból általában hiányzik a vörös komponens. A kék fény dominál bennük, így az emberi szervezetben serkentik a szerotonin képződését.

Ennek pozitív hatásai vannak - kevesebb depresszió, kevesebb ingerültség és szorongás, valamint az aktivitás fokozódása. Tulajdonságainak köszönhetően a kék fény felébreszti az embereket, növeli a figyelmüket, és jó hatással van a kognitív tevékenységre, ami például éjszakai vezetéskor jól használható.

Este azonban általában aludni akarunk, és nem vágyunk aktivitásra. Ezért ajánlatos kikapcsolni minden olyan eszközt és fényforrást, ami kék fényt bocsát ki (TV, számítógép, mobiltelefon, valamint a kék fényt kibocsátó LED-es lámpák), hogy álmosságot idézzenek elő és segítsék az elalvást, így az agy jeleket kap, hogy este van.

Milyen színű LED lámpák alkalmasak a hálószobába

Elmagyaráztuk, hogy a fény különböző színei különböző hatással vannak a szervezetünkre és befolyásolják a belső óránkat. Ezt hívják cirkadián ritmusnak, amelyet természetes módon a napfény kódolja a szervezetünkbe.

Ezt megzavarhatják a hosszú repülőutak és az időzónák átlépése, vagy az éjszakai kék fény használata. Tehát észszerű lefekvési időben kezdjünk el meleg sárga (extra meleg fehér vagy amber) színű fényforrást használni, és kerüljük a kék színű fényt.

Most valószínűleg azon tűnődik, hogy a hálószobájában is felszerelheti-e a hőn szeretett hálószobai LED szalagokat. Természetesen a világos fehér fény nem alkalmas az alváshoz. Vannak azonban más színek is, amelyek megnyugtatják az elmét, és a fény melletti alvás is lehetséges. Valójában segíthetnek gyorsabban elaludni.

Kép: A LED szalag használatát a hálószobában jól meg kell fontolni.

Melyek a legjobb színű fények éjszakára?

Azt már tudjuk, hogy a szín, amely a leginkább befolyásolja a szervezetet, a kék tartomány spektruma. Tehát lefekvés előtt észszerű időben kezdjük el használni a meleg sárga (amber) világítást. Az a kritérium, ami érdekelheti, az a színhőmérséklet, azaz, hogy hideg vagy meleg fényről van-e szó.

A munkához legalább 4 000K érték, vagy több szükséges, pihenéshez és kikapcsolódáshoz pedig 2 700K ajánlott. 2 000K lefekvés előtt elég.

Más szóval: Az emberek a minőségi alvásra leginkább napnyugtakor hangolódnak. Milyen színű a lenyugvó nap? Vörös spektrum. A vörös komponensnek nincs olyan hatása az emberi szervezetre, mint a kéknek. Nem befolyásolja negatívan a természetes belső óránkat. Ha azt tervezi, hogy LED-es szalagfényeket telepít a hálószobájába, és problémái vannak az alvással, akkor érdemes erre a színre összpontosítania. Estére a legjobb a nagyon meleg fehér színű, tompított világítás. Ha szükséges (pl. gyermekek esetében), javasoljuk, hogy elalváskor a lehető legalacsonyabbra állítsa a fényt (ez szabályozható a dimmerrel), és válassza a legmelegebb fehér árnyalatot.

Befejezés

Megállapítottuk, hogy általában az intenzív fény károsíthatja az egészségünket. A fényszennyezés és a képernyők kék fényének hatása minden kétséget kizár. A LED szalagfények esete azonban egy kicsit bonyolultabb. De néhány szín még a pihenésünket is javíthatja a mély és pihentető alvás révén. 

A modern otthonokban a LED szalagok telepítése egyre inkább trenddé válik. Használatuk biztonságos, és ha a megfelelő színt választja a megfelelő helyre, akkor az egészségére is jó hatással lesz.