Hogyan világítsuk meg a TV-t

Kezdőlap > Blog > Tanácsok és tippek > Hogyan világítsuk meg a TV-t

Nemrégiben kezdett el kellemetlen fájdalmat érezni a nyakában vagy a hátában? Fejfájást, könnyező szemeket vagy szárazságot tapasztal? Ez valószínűleg a fényhiány miatt van, amikor tévét néz vagy számítógépen dolgozik. Gondolkodott már azon, hogyan működik a szeme, és hogyan javíthatná a képernyő nézési környezetét szürkületben vagy sötétben? Elvégre a látás a legfoglalkoztatottabb érzékszervünk, ezért meg kell próbálnunk némi könnyítést adni neki.

 

Kép: könnyed kényelem a tévé előtt.

Ha egy egész napos munka után, ahol a számítógép általában az egyik munkaeszköz, este leülsz otthon, hogy megnézz egy érdekes filmet vagy számítógépes játékot, és sokáig bámulsz a sötétbe, egy idő után egészségügyi problémákat kezdesz tapasztalni. A legtöbb szemproblémát a fényhiány vagy a sötétség okozza abban a szobában, ahol a tévé vagy a számítógép monitorja található. A szoba homálya vagy sötétsége és a képernyő közötti nagy kontraszt miatt a szemizmok folyamatosan dolgoznak és megerőltetik magukat. De te magad is tudod, hogy amikor felkapcsolod a szobádban a fő csillárt, az nem optimális. A fény visszaverődhet a monitorról vagy a tévéről, az üveg- vagy fényes felületeken, és zavarhatja a nézési élményt.

Hogyan működik az emberi szem a képernyő megtekintésekor

A látás a legfontosabb érzékszervünk, amely a legtöbb érzetet nyújtja számunkra, és a világban való tájékozódásunkhoz szükséges információk mintegy 80%-át kapjuk. Elsősorban a kontrasztok érzékelésére összpontosít. A fény a szaruhártyán keresztül jut be a vizes nedv által kitöltött területre, és a pupillán keresztül a lencsére esik.

A szivárványhártyát a szivárványhártya izmai megnyújtják és összeszűkítik, ami megváltoztatja annak görbületét és így a fókusztávolságot. A szem úgy fókuszál a többé-kevésbé távoli tárgyakra, hogy azok sugarai pontosan a retinán futnak össze, ahol fordított képet alkotnak. A hagyományos látótávolság a tárgynak a szemtől mért azon távolsága, amelynél a szem a legkisebb erőfeszítést teszi a fókuszáláshoz.

 

Kép: Védjük a szemünket.

Amikor este és éjszaka egy sötét szobában a tévéképernyőt vagy a számítógép monitorját nézi, a pupillák kitágulnak, hogy minél több fényt engedjenek a szemébe. Amellett, hogy a szoba sötét, és a képernyő a fő fényforrás, ez a fény a film során folyamatosan változik világosból sötétbe, majd vissza világosba, a pupillái folyamatosan kitágulnak és összehúzódnak, ami túlzott megterhelést jelent számukra. A szemlencse sejtjei (kúpok és pálcikák) folyamatosan működésben vannak. A csapok túlterheltek a világos színekkel és részletekkel, a pálcikák pedig nem kapnak elég fényt ahhoz, hogy megfelelően működjenek a félhomályban, mert kevésbé érzékenyek.

A szemek egyre jobban próbálnak koncentrálni, és így elfelejtenek pislogni. Alulhidratáltak és szárazak lesznek. Hamarosan kellemetlen égő érzés, vágás, homályos látás, vörös szemek és szemfáradtság érzése gyötri. Ha gondoskodik arról, hogy pálcikái és kúpjai optimálisan működjenek, sokkal kevesebb lesz a fáradtságuk és a szempanaszai.

Hogyan lehet javítani a világítási környezetet a TV-nézéshez

A számítógépen végzett munka vagy egy izgalmas vagy romantikus filmmel való kikapcsolódás során enyhítheti a szem megerőltetését, és megelőzheti a szemfáradtságot, ha a képernyő nézése közben beállítja a szem távolságát és a nappali megvilágítását.

A szenzoros megvilágítás a TV vagy monitor mögött elhelyezett fény, amely a képernyő környező területét világítja meg, növelve a környezeti fényszintet, miközben nem világít közvetlenül a szembe. Ez a megoldás javítja a kontrasztot és csökkenti a szem megerőltetését a fényerő változtatásával, amely folyamatosan változik, ahogy a filmek jelenetei változnak, vagy ahogy különböző weboldalakon böngészik.

Lehet, hogy azt gondolja, hogy ez ugyanolyan, mint a főfény bekapcsolása, de ha egyszer kipróbálja, meg fogja változtatni a véleményét. A képernyő mögötti fény hozzáadása javítja a kép minőségét, amely nagyobb kontrasztú, ugyanakkor nem kápráztatja el Önt, nem kápráztatja el a képernyő üvegét, a bútorokat, nem csillog a szemébe stb.

Hogyan teremtsünk kényelmet a TV előtt

Ahhoz, hogy zavartalanul élvezhesse a képernyőn megjelenő filmeket vagy játékokat, optimális távolságot kell tartania a tévétől. Ha szeretné javítani általános közérzetét, akár a tévéképernyőn, akár a számítógép monitorán nézi az esti órákban, és megóvni látását a túlzott megterheléstől, szerezzen be megfelelő világítást. Az ilyen fény nem növeli a tévé kontrasztját, hanem lágyítja a képernyő és a környezet közötti kontrasztot. Ha a tévé mögé egy egyenletes, változatlan fényt helyez el, az javítja a képernyőn megjelenő színek érzékelését.

Általában a legjobb megvilágítás a szobában a tompított és szórt megvilágítás, például egy olyan lámpa formájában, amelynek fénye nem a képernyőről, hanem a mennyezetről vagy a falról verődik vissza, optimális körülményeket teremtve a tévénézéshez.

Tippek a képernyő megvilágításához

LED SZALAGOK TV-hez

A TV mögötti fal környezeti megvilágítása népszerű, például egy LED-szalagok segítségével, amelyhez bármilyen 5V 1A USB-eszköz csatlakoztatható. Ez elhelyezhető egy alumíniumcsíkban, amely nemcsak dizájnfunkciót tölt be, hanem hűtést is biztosít, ráadásul felfogja a közvetlen fényt, amely kellemetlen lehet. A csíkok különböző színekben kaphatók, öntapadós RGB csíkok állítható fényszínnel is kaphatók. A színt a hangulatának vagy az éppen sugárzott műsornak megfelelően választhatja ki. A tévé mögötti színes RGB LED-csíkok gond nélkül tompíthatók is.

LED szalagok telepítése

A LED-szalag saját maga is felszerelheti a tévé hátuljára (a csík hátulja öntapadós), majd csatlakoztassa a tévé USB-csatlakozójához.

A színes RGB LED-eknek köszönhetően lenyűgöző hangulatvilágítást hozhat létre a háttérben, amelynek színe, intenzitása és hatása opcionálisan állítható a mellékelt távirányítóval.

Az eljárás meglehetősen egyszerű:

  1. A LED-szalagot nem kell közvetlenül a TV-világításhoz levágni, a csomagban már két darab 60 cm hosszúságú darab van.
  2. A TV hátoldalát először gondosan zsírtalanítani kell, és meg kell szabadítani a szennyeződésektől.
  3. Ezután csak húzza le a hátsó 3M fóliát, és ragassza a csíkot a kijelölt helyre.
  4. Végül a világítás csatlakoztatható a TV USB-csatlakozójához.

RGB LED-szalag tévé mögé 

Kép: LED-csík a TV mögött.

LED spotlámpák TV-hez

A tévé mögötti teret LED-es spotlámpák is meg lehet világítani, amelyeket megfelelően lehet irányítani, hogy ne kápráztassanak el. Ugyanúgy használhatja őket, mint a nappali más zónáiban..

Egyes modern tévékészülékek és monitorok maguk is képesek változtatni a kibocsátott fény intenzitását. Vannak olyan televíziók is, amelyek megvilágítják a mögöttük lévő falat, és a képernyőn zajló eseményeknek megfelelően változtatják a színt. A falra szerelhető konzolok egyes modelljei szintén világítással vannak felszerelve.