Válassza ki a megfelelő kültéri LED világítást kertjéhez vagy erkélyéhez

Kezdőlap > Hogyan válasszon LED-terméket? > Helyiségek szerint > LED kerti világítás

Hiányzik a fény egy éjszakába nyúló kerti partin? A kaputól a bejáratig vezető utat vagy csak a kert egy egyedi látványosságát szeretné megvilágítani? Akkor kültéri világításra van szüksége a kert megvilágításához. Tudja, hogy melyek a megfelelőek?
A jól megválasztott és elhelyezett világítás biztosítja, hogy sötétben és szürkületben is használhassa a kertet. A romantika nem mindig holdfényben az igazi. A kültéri világítást nemcsak a kertben, hanem a teraszon, a felhajtón, a homlokzaton vagy az erkélyen is használhatja. És nem kell mindig funkciót betölteniük, mert vannak tisztán dekor lámpák is. Annak érdekében, hogy ne fizessen magas összegeket a kültéri kerti világítás működtetéséért, válasszon energiatakarékos LED világítást, amely hosszú élettartammal rendelkezik. A kültéri LED világítás előnye az is, hogy kevésbé vonzza a rovarokat, mint a halogén lámpák. Így a nyári grillezés során nem vonzza majd a környékről az összes rovarszomszédot a felkapcsolt fényekkel.

A kültéri LED világítás segít hazatalálni a sötétben. Fénykép: ©Depositphotos.com/anterovium

Hogyan válasszon LED világítást a kertbe

Amikor LED világítást vásárol, válasszon aszerint, hogy mit fog megvilágítani. Egy szobor megvilágításához sokkal kisebb intenzitású fényre van szükség, mint egy terasz vagy egy ház bejáratának megvilágításához. Ne becsülje alá a medence világítását sem, mivel egy rosszul megvilágított területen könnyen megsérülhet. Gondoljon az egész rendszer biztonságára is. A lámpák folyamatosan ki lesznek téve az időjárásnak, ezért ideális esetben IP44 és IP67 közötti besorolással kell rendelkezniük (ezek mind víz-, mind porállóak). Minél magasabb ez a kettős szám, annál vízállóbb a világítótest.
 

Gondoljon először a LED kerti világítás elhelyezésére

Gondoljon arra is, hogy van-e áram a telephelyhez csatlakoztatva. Ha még csak most tervezi a kertjét, érdemes előre átgondolni a világítás elhelyezését, és előkészíteni a szükséges vezetékeket. Így elkerülheti, hogy később csúnya kábeleket kelljen kihúzni, amelyekben esetleg megbotlik. Ha a kertje már kész, és nem akarja kiásni a kábelek miatt, akkor napelemes vagy akkumulátoros kerti világítást kell választania. A napelemes kerti lámpák napközben a napsütésben töltik fel az akkumulátoraikat, majd éjszaka világítanak. Körülbelül 8 órán át kell tartaniuk, de ez az időjárástól és a helyszíntől függ. A rövid téli napokon gyakran nincs elég idejük a töltésre.
 

Kerti világítás vezérlése

Vegye figyelembe a fényvezérlők helyét is. Az erkélyvilágításhoz ideális, ha a vezérlést a lakáson belül helyezzük el. Az utak világításának a bejárati ajtóból, valamint a garázsból és a főbejáratból is vezérelhetőnek kell lennie. Egy távirányító vagy automatikus mozgáskapcsoló lehet a megoldás. A világítás szürkületkor automatikusan bekapcsolható.

 

Egy nagy teljesítményű, mozgásérzékelővel ellátott világítótest biztonsági funkciót is teljesíthet. Fénykép: ©Depositphotos.com/ronstik

A LED kerti világítás típusai

 
Felhajtó megvilágítása
A felhajtó megvilágításának több módja is van. A kültéri oszlopvilágítás hatékony és megbízhatóan hazavezeti Önt. Választhat a kültéri állólámpák közül, erre a célra alkalmasak a mozgásérzékelővel ellátott, önmagukban világító kültéri állólámpák. Ahol nincs az út köré felfűzött villany, ott használhat napelemes, dugaszolható lámpákat, amelyeket addig mozgathat, amíg elégedett nem lesz a helyszínnel. Ezek napközben energiát gyűjtenek, és éjszaka világítanak.
Ha be szokott állni a garázsba, és aggódik, hogy a család valamelyik sofőrje megrongálhatja vagy megkarcolhatja az autót, válasszon süllyesztett bejárati világítást, amely a felhajtóhoz közel helyezkedik el, és más lámpákkal ellentétben nem bánja, ha elütik.
Előnyük, hogy gyengén, mégis eléggé világítanak ahhoz, hogy a járművezető láthassa az utat anélkül, hogy a fény vakítaná. A közeledési lámpák temperált üvegből készülnek, a lámpatest pedig acélból. A lámpában lévő izzó könnyen cserélhető. Általában LED fényforrásokat használnak, amelyek azonnal világítanak és gazdaságosak. Egy normál rámpafényszóró teherbírása kb. 2t, tehát egy szedánt vagy kombit (átlagos súlya 1,4t terhelés nélkül) is könnyedén elbír. Ha a lámpákat mozgásérzékelőkkel kapcsolja össze, akkor éjszaka is gond nélkül és kényelmesen bejuthat a garázsba.
 
Az erkély megvilágítása
Ha az erkélyre egy kerti széket vagy nyugágyat, egy takarót, néhány virágot és a megfelelő fényt helyezünk, máris egy hangulatos helyet kapunk, ahol meleg nyári estéken könyvet olvashatunk. Ahhoz, hogy a könyvet vagy a keresztrejtvényt jól láthassa, és ne a sötétben kelljen kiraknia a betűket, szereljen fel egy LED falvilágítást, vagy használjon LED lámpát az erkélyen.
 
Pergola vagy terasz megvilágítása
Egy fedett pavilon vagy terasz esetében többnyire felülvilágítást vagy függő lámpákat, illetve állólámpákat kell használni. Ha a pavilonba megfelelő kerti bútorokat helyez el, úgy érezheti magát, mint a nappaliban, csak éppen friss levegőn lesz.
 
A ház bejáratának megvilágítása
A ház vagy a garázs bejáratát fali lámpákkal is megvilágíthatja, de ezek felszerelése általában a falba fúrást igényel. Az úgynevezett mozgásérzékelővel ellátott kültéri LED világítóteste biztonsági világításként is használhatók. Éjszaka vakíthatják a betörőket, és elriaszthatják őket a betöréstől.
 
A virágágyások megvilágítása
Ön lelkes kertész, és szereti megmutatni, mi virágzik vagy mi a legérdekesebb a kertjében? Ne tartsa meg ezt az örömöt magának és csak nappalra. Egyértelmű, hogy a legjobb választás az Ön számára a kerti LED reflektorok lesznek. A reflektor pozíciója szabadon állítható a konzolnak köszönhetően, amely már rendelkezik a rögzítéshez szükséges lyukakkal. Egy vagy több reflektor csatlakoztatható egy PIR mozgásérzékelővel ellátott áramkörhöz. Ez a SLIM változat, ami azt jelenti, hogy a reflektor kisebb, vékonyabb és könnyebb, így szinte bárhol elhelyezhető. A kültéri LED reflektorok IP65 besorolásúak, víz- és porállóak.
Már tisztában van azzal, hogy a kertben különböző módon mozgatható világítás, amelynek működtetéséhez nem lesz szüksége elektromos vezetékekre, itt a legjobb választás? Akkor a legjobb megoldás a virágágyásba csatlakoztatható napelemes világítás, amely gazdaságos, mert napközben a napon töltődik, éjszaka pedig világít, és ami a legfontosabb -nincsenek belőle kivezető vezetékek.
 
Dekor világítás - LED szalagok és LED láncok
A modern LED szalagok szolgálnak a legjobban a kertben dekoratív világításként. Kültéri használatra általában szilikonburkolatot kapnak, így a víz vagy a nedvesség nem befolyásolja őket. A szalagok felszerelése egyszerű, mivel általában öntapadósak. Ráadásul nem túl drágák, és számos szín és dizájn közül választhat. A szalagokat bejáratok, közlekedőutak vagy lépcsők funkcionális megvilágítására is használhatja.
A kert és részleteinek, például a díszbokrok, fák, virágágyások vagy szobrok dekoratív megvilágításához használhat LED láncokat (egyesek inkább szezonális dekorációként alkalmasak), LED gyertyákat vagy különböző formájú dísztárgyakat, például izzó köveket, törpéket vagy békákat. Lógó lámpásokkal egy hintaágyat vagy kerti lugast is megvilágíthat. Ezeken a lámpákon kívül LED bútorkiegészítőket is beszerezhet, például egy világítószéket.

 

A dekor fényt díszbokrok vagy fák megvilágítására használhatja. Fénykép: ©Depositphotos.com/Sutichak