Fürdőszobai LED-világítás

Kezdőlap > Hogyan válasszon LED-terméket? > Helyiségek szerint > LED-világítás fürdőszobába

Egyrészt a fürdőszobai világítás cseréjével a villamos energia akár 80%-át is megtakaríthatja, másrészt a fürdőszobában fokozhatja a láthatóságot és a megvilágítás általános hangulatát.

Milyen lámpákat helyezzünk el a fürdőszoba egyes részein

Minden nap a fürdőszobában kezdődik, és ott is végződik. Sok esetben a fürdőszoba a lakás azon helyisége, ahol nincs ablak, szóval a világítást mesterségesen kell megoldani.

Ráadásul a fürdőszobában a tükör előtt sok időt töltünk, és nemcsak sminkelés közben a nők, de a férfiak is, amikor borotválkoznak. Ha azt szeretné, hogy a sminkelés vagy a borotválkozás eredménye tökéletes legyen, megfelelő fürdőszobai megvilágításra van szüksége. Ezenkívül nagyon fontos a biztonságról is gondoskodni, tekintettel a helyiség megnövekedett páratartalmára.

Több fényforrás használata kevesebb energiával kellemes és látványos légkört teremt.

Az általános világítás kulcsfontosságú

Az egész fürdőszobát bevilágító általános (fő) világítás kifejezetten fontos. Használhat egy nagyobb teljesítményű lámpát vagy több LED-es spotlámpát (beépíthető). Ha a tükörnél vagy a zuhanykabinban is van kiegészítő világítása, akkor nem szükséges, hogy a fürdőszoba általános megvilágítása intenzív legyen.

Fényszín a hangulattól függően

Ha a fürdőszoba a kedvenc pihenőhelye, ahol tökéletesen kikapcsolódik, akkor válasszon melegfehér színhőmérsékletű általános világítást. A sárga fényárnyalat ugyanis kellemes, pihentető hangulatot áraszt. De ha Ön inkább csak a személyes higiénia céljaira használja ezt a helyiséget, akkor a nappali (semleges) színhőmérséklet lesz az előnyösebb.

Milyen teljesítményű lámpát válasszunk?

Ez nagyban a fürdőszoba méretétől függ, és attól, hogy hány különböző lámpa található még a helyiségben. A kisebb fürdőszobákban elegendő a 10-15W-os teljesítmény. De ha nagyobb a fürdőszobája, akkor válasszon a 20-25W-os teljesítményűek közül.

3 tipp a fürdőszoba megfelelő megvilágításához

Mennyezeti keret fürdőszobába fehér IP44

Energiatakarékos LED lámpa IP44
védelemmel, ellenáll a nedvességnek.

Ft1 430

Gipszkartonba beépíthető LED panel

A beépíthető LED panel rugókkal
nagyszerű dizájnelem.

Ft1 950

Felszerelhető LED panel kerete

Minőségi megoldás a mennyezetbe
-szereléshez a dizájnos kerettel.

Ft15 160

A tükör csodásan megvilágítható egy nagy teljesítménnyel bíró LED-szalaggal - 12W/m - a nappali fény színében.

LED-es tükörvilágítás a tökéletes sminkhez

A tükör megvilágítása nagyon fontos. A nők a tükörnél sminkelnek, a férfiak borotválkoznak. Mindkét tevékenység tökéletes láthatóságot igényel. Ezért nem tanácsos a fürdőszobatükör megvilágítását elhanyagolni.

Minden apró részletre odafigyelve

A tükör megvilágításához egyértelműen a nappali (semleges) színhőmérsékletű fényszín illik. A színeket olyan élethűen adja vissza, hogy ugyanúgy fog mutatni a tükörben, mint odakint. Ideális tejfehér lámpakeretet választani, hogy az se világítsa meg Önt a tükörben. Ez egyébként nem olyan fontos.

A meglévő világítást nem szükséges módosítani

Ha már befektetett egy szép lámpába hagyományos keskeny T5-típusú lámpakerettel, nem szükséges cserélnie. Csak ezt a fénycsövet kell kicserélnie.

Ugyanezt megteheti a régi izzókkal is. Nagyon népszerűek a LED-szalagok, amelyek rengeteg lehetőséget kínálnak a tükör megvilágítására.

3 tipp a fürdőszobatükör megvilágításához

Stílusos LED lámpatest

Nagy teljesítményű, 640 mm hosszú,
12W-os lámpatest.

Ft30 330

Erőteljes 12W/m LED szalag

Praktikus és hatékony megvilágítást biztosít,
ne feledkezzen meg a tápegységről.

Ft2 320

Spot LED lámpatest

Stílusos LED lámpatest
beépített diódákkal.

Ft14 260

A fürdőszoba zónái

A biztonság betartása érdekében megfelelő védelmű LED lámpatesteket kell használni. Ennek érdekében a fürdőszoba több megvilágítási zónára osztható.

  • 0. zóna közvetlenül a mosdó, kád vagy zuhanyzósarok mellett található, ezek azok a helyek, ahol a lámpatest vízzel érintkezik. Ezekre a helyekre átlagos lámpatestek nem telepíthetőek. A két kivétel a masszázskád és a zuhanykabin. Ha ezeken a területeken szeretne lámpatestet elhelyezni, válasszon olyat, amely legalább IPX7 védelműek, tehát ellenállnak az ideiglenes vízbe merülésnek. Ezen kívül ebben a zónában elhelyezhetők a kifejezetten erre a zónára tervezett, rögzített elektromos berendezések, állandó elektromos ellátással, SELV-vel védettek, és nem haladják meg az AC 12V vagy DC 30V feszültséget.
  • 1. zóna a kád vagy mosdó közelében lévő helyek. Alkalmas például a LED szalagok használata, miközben a trafó a 0 és 1 zónán kívül van elhelyezve. Azonban minden esetben ügyeljünk az IPX4 védelem betartására. A világítótestek stabil elektromos csatlakozással legyenek csatlakoztatva. Továbbá SELV-védelemmel és a feszültség ne haladja meg az AC 25V vagy DC 60V feszültséget.
  • 2. zóna kb. a kádtól 60 cm-re található. Az ebben a zónában elhelyezett világítótesteknek legalább IPX4 védelműeknek kell lenniük. Ajánljuk a stabilan csatlakoztatott világítótesteket DC 12/24V feszültséggel és a 3. zónában elhelyezett tápellátással.
  • 3. zóna, avagy a külső zóna a kádtól vagy mosdótól 2,4m távolságban található és bármilyen lámpatest felhasználható benne.

Nem tudja, hogy ez mit jelent?

Fényszín (színhőmérséklet)
Fényáramlás
LED világítótestek teljesítménye
Sugár szöge

Miért használjunk LED megvilágítást a fürdőszobában

Akár 85%-os árammegtakarítás a
hagyományos izzókhoz képest.
A LED világítás akár 20-szor hosszabb
élettartamú a hagyományos izzókhoz képest.
A LED világítás teljes teljesítmény mellett azonnal
világít, és nem villog vagy pattog, mint az izzó.