Pergola vagy pavilon világítás. Hogyan válasszuk ki az ideális kültéri LED-es világítást?

Kezdőlap > Blog > Tanácsok és tippek > Hogyan válasszuk ki az ideális kültéri LED-es világítást?

Ne hagyja el a kertet, amikor besötétedik. Világítsa meg a pergolát vagy a pavilont. Tanácsot adunk a megfelelő kültéri világítás kiválasztásához, hogy kellemes fénnyel megvilágítva élvezhesse a langyos nyári estéket.

Forrás: https://www.alupergola.hu/

Még akkor sem kell megtagadnia magától a kellemes időtöltést a pergolában vagy a pavilonban, amikor a nap lemegy. Sötétedés után is folytathatja a szórakozást, a grillezést vagy a könyvvel való pihenést. Csak válassza ki a megfelelő kerti világítást. Ennek természetesen más követelményeknek kell megfelelnie, mint a belső világításnak.

Mivel egy olyan szakértő véleményére voltunk kíváncsiak, aki pergolákat értékesít vagy telepít, megkérdeztük Lukáš Mič urat, a SUNSYTEM, egy minőségi árnyékolástechnikával foglalkozó cég ügyvezető igazgatóját.

Milyen típusú világítás alkalmas pergolák alá? Micho úr elmondta nekünk: "Standard a LED nappali fehér fény, de lehet színes LED is. Leggyakrabban a vízelvezető profilba szerelik. A világítás lehet közvetlen vagy közvetett". Azt is megtudtuk, hogy egyes pergolákat beépített LED-es világítással árulnak.

Egyes alumínium pergolákhoz tartozékként LED-es világítás is kapható. Például a bioklimatikus PLACEO pergola esetében a világítás elhelyezhető az extrudált léceken vagy a pergola kereszt- és hosszgerendáján. Ezek a LED-es lámpák lehetnek fehérek vagy színesek. A fehér LED-világítást ugyanazzal a távirányítóval lehet vezérelni, mint az egész pergolát vagy redőnyt. A világítás intenzitása 0%, 33%, 66% és 100% között szabályozható. A színes LED-világítás külön távirányítóval vezérelhető. Ön választja ki a színt, az intenzitást és egyebeket.

Ha már vásárolt vagy tervezi, hogy a következő szezonra LED-es világítás nélküli pergolát vásárol, szívesen adunk tanácsot a választással kapcsolatban. Természetesen nem jelent gondot egy saját építésű pergola utólagos felszerelése LED-csíkokkal, LED-fali lámpákkal vagy akár dimmerrel ellátott spotlámpákkal. Ha még nem rendelkezik süllyesztett LED-es lámpákkal ellátott bioklimatikus pergolával, de esetleg saját maga által épített pergolával, jöjjön el, és tekintse meg a megfelelő lámpák kínálatát.

A pergola vagy pavilon világításának időjárásállónak kell lennie, és meg kell felelnie a biztonsági paramétereknek. Fontos, hogy olyan világítást válasszon, amely kielégíti Önt. Más intenzitást vár el a pergola étkezőasztala fölé lógó fénytől, más követelményeket támaszt a pavilon oldalsó részeinek vagy a kerti útnak a megvilágításával szemben.

Forrás: https://www.alupergola.hu/

Milyen világítást válasszunk pergolához vagy pavilonhoz?

A kültéri világítótesteket ugyanolyan körültekintően válassza ki, mint a belső világítást. Mindenekelőtt a biztonságra összpontosítson. Fontos, hogy a kültéri lámpatest megfelelő védelmi fokozattal rendelkezzen. Ez egy kulcsfontosságú paraméter, amelyet figyelemmel kell kísérnie.

A védelmi fokozat az elektromos berendezések por vagy víz elleni védelmére vonatkozó információ. A szabvány szerint az IP betűket követő számmal jelölik. Az első szám azt mutatja meg, hogy a berendezés mekkora szilárd tárgyak ellen védett. A második szám azt mutatja, hogy mennyire áll ellen a víznek. A kültéri lámpatesteknek legalább IP 44-es besorolásúnak kell lenniük, hogy megakadályozzák a nedvesség bejutását. A lámpatest védelmi adatait a csomagoláson találja.

A lámpatest víz elleni védelmét a következő lépések jelzik. Minél magasabb az IP-szám, annál jobban védett a lámpatest.

  • 0 - Védtelen
  • 1 - Függőleges csepegtetés
  • 2 - Csepegtetés 15°-os dőlésszögnél
  • 3 - Sprinkles, eső
  • 4 - Splashing
  • 5 - Gushing
  • 6 - Intenzíven ömlik
  • 7 - Ideiglenes merítés
  • 8 - Állandó merítés

 

A biztonsági paraméterek mellett figyelje meg a fény színét is. Kültéri világításhoz célszerű nappali vagy meleg fényt választani. Ez kellemesebb lesz a szemnek, amikor a pergolában vacsorázik vagy olvas.

A fény elhelyezése a pergolában

A világítás kiválasztásakor gondolja át, hol és hogyan fogja rögzíteni a fényt a pergolában vagy a pavilonban. A központi lámpatestet szerelje a tető alá vagy az ereszcsatornába. A fából készült pergolák és pavilonok esetében a lámpatest rögzítése egyszerű. Alumíniumszerkezeteknél például kifúrhatja a fa függőleges gerendákat, és a lámpatesteket ezekhez rögzítheti.

Az étkezőasztalt vagy a pergola sarkát megvilágító mennyezeti lámpának elég erősnek kell lennie. Használjon különböző függőlámpákat vagy LED-csíkokat dekoratív kiegészítőként vagy a sötétebb sarkok megvilágítására. Használhat LED-es fali lámpákat is, amelyek a sugarakat oldalirányban szórva kellemes fényt biztosítanak. Ha szeret olvasni a pergolában vagy a pavilonban, szerezzen be egy megfelelő lámpát. Az asztalokon elhelyezett lámpák meghitt világítást teremtenek.

Típusok pergola és pavilon lámpatestekhez

A könnyen telepíthető 230V-os LED-szalag megkönnyíti a pergola vagy pavilon körüli tájékozódást sötétedés után. Kis méretű és fogyasztású. A hagyományos lámpatestekhez képest gazdaságos. Nem melegszik fel magas hőmérsékletre, ezért nincs tűzveszély. Bekapcsolás után azonnal teljes erővel világít. Hosszú élettartammal rendelkezik, és kibírja a gyakori be- és kikapcsolást. Választhatja a profilos LED-csíkokat is, amelyek különösen alkalmasak beltéri helyiségekbe, mivel nem eshet rájuk az eső.

Központi lámpatestként IP44-es LED-es mennyezeti lámpát választhat pergolájához vagy pavilonjához. A fényminőség egy 50W-os izzólámpával egyenértékű. A fényhőmérséklet megfelelő (4000K). A lámpatest energiatakarékos, A+ energiaosztályba tartozik. Ez a pergolákhoz és pavilonokhoz való LED-es fali lámpa nem termel hőt, ezért nincs tűzveszély. Közvetlenül a világítás után 100%-os teljesítményen működik.

A mozgásérzékelőkkel ellátott LED-es reflektorok a kocsibeállókban is felszerelhetők.

Forrás: https://www.alupergola.hu/

Ragyogjon áram nélkül is

Ha szeretné megvilágítani pergoláját vagy pavilonját, de nincs a közelben elektromos csatlakozó, válasszon olyan kültéri világítást, amely nem igényel áramot. Használhat például 12V-os LED-csíkokat, amelyek vízálló változatban is kaphatók, és könnyen csatlakoztathatók bármely 12V-os akkumulátorhoz. Használhat beépített akkumulátorral ellátott LED-lámpát is.

Világítsd meg az utat a pergolához

Amikor a kertben a pergolához sétálsz, kezedben egy tálcával, amelyen ital vagy vacsora van, ne kockáztass. Használja ki a praktikus és gazdaságos világítást, amely kellőképpen megvilágítja az utat. A LED-es kerti lámpák tartós acélból készült, elegáns formájúak. Az IP44-es védettségnek köszönhetően ellenállnak a pornak és a víznek. Használhatja a kevésbé feltűnő LED-es felhajtólámpákat is, amelyek kerti utak vagy garázsfelhajtók megvilágítására készültek.

A LED-világítással még éjszaka is varázslatos hellyé varázsolhatja kertjét!