LED szalagok és a tűzveszély kockázata

Kezdőlap > Blog > Tanácsok és tippek > LED szalagok és a tűzveszély kockázata

A világítástípusok közül a LED szalagok kimondottan kedveltek a tagadhatatlanul előnyös tulajdonságaik miatt. Elsősorban alkalmazkodnak az adott térhez, a hosszúságuk pedig igény szerint rövidíthető vagy meghosszabbítható. Gyakran felülmúlják a hagyományos és az energiatakarékos izzókat energiahatékonyságban és élettartamban, és a beszerzési költségük is csak alig magasabb.

Bár a LED izzók beszerzése valamivel többe kerülhet, mint a régebbi világítástípusoké, hosszú távon költséghatékonyak, mivel körülbelül 85 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, és akár tízszer hosszabb ideig kitartanak, ellentétben a hagyományos izzókkal. Ami szintén nagyon fontos, hogy a régi klasszikus izzókkal ellentétben ezeknél nem áll fenn a túlmelegedés, következésképpen a tűz veszélye.

Kép: A LED szalagok sokoldalúan alkalmazhatók.

Hogyan működik valójában a kétféle világítástípus, és miben különböznek egymástól? A következő bekezdésekben erről mindent elmondunk.

Hogyan okozhat tüzet egy hagyományos izzó?

Az izzólámpa olyan fényforrás, amelyben a fényt a villamos áram hőhatása révén a volfrám izzószál bocsájtja ki. Az izzószálat a rajta átfolyó áram izzásig hevíti (3000 °C), és meleg színű fényt bocsát ki. A felhasznált energiának csak körülbelül 10%-a alakul át látható meleg fehér fénnyé, és a fényhatásfoka alacsony.

Normál üzemi körülmények között az izzó felületi hőmérséklete 180 °C körül van. Amikor az izzó világít, nagyon könnyen tüzet okozhat, ha gyúlékony anyag közelében van. Ezért ne szerelje fel az izzókat olyan tárgyak közelébe, amelyek könnyen meggyulladhatnak. A fa- vagy forgácslapból készült bútorokban az izzók által kibocsátott hő sokszor okozott már tüzet.

A hagyományos izzók olcsók, de a hatékonyságuk nagyon alacsony, és fénnyé az energiának csak néhány százalékát alakítják át. 2012. szeptember 1-től a régi volfrámszálas izzók nem gyárthatók és nem importálhatók az EU-ba, mivel nem felelnek meg az energiahatékonysági előírásoknak.

Felforrósodnak-e a LED szalagok?

A LED szalagok fényhasznosítása viszonylag magas, 30-50%. Ezzel szemben a hagyományos izzókhoz képest nagyon alacsony, általában 30-50 Celsius-fokos üzemi hőmérsékletet biztosítanak.

Most talán azon tűnődik, hogy a LED szalagos fények lehetnek-e olyan forrók, hogy fájdalmat okozzanak. Az emberi test hőmérséklete kb. 37 C°, és ha egy 40 Celsius-fokos tárgyat érint meg, az nem jelent problémát. Ha viszont a hőmérséklet meghaladja az 50 Celsius-fokot, megégeti az emberi bőrt. A legtöbb esetben azonban a hőmérséklet nem haladja meg az 50 Celsius-fokot. Ez csak kivételes esetekben fordulhat elő, például nagy teljesítményű, nagyon sűrű LED szalagok használata esetén, olyan alkalmazásokban, ahol a környezeti hőmérséklet nagyon magas, vagy a hőelvezetés feltételei nem elég jók. Ez akár 50 fokos hőmérséklet-emelkedést is okozhat. Általában annak is kicsi az esélye, hogy a bőr érintkezésbe kerüljön a szalaggal. Ha a LED szalaggal szeretne manipulálni, viseljen kesztyűt.

A legjobb megoldás, ha a LED szalagokat nem elérhető helyre helyezi. Ez sokkal biztonságosabb Önnek, gyermekeinek és a háziállatainak.

Lángra lobbanhat-e a LED szalag?

A LED szalagok nagy valószínűséggel nem okoznak tüzet, mivel a hőmérsékletük nem elég forró ahhoz, hogy bármit is felgyújtsanak. A legnagyobb kockázatnak a rövidzárlat vagy az áramkör túlterhelése számít. Ilyen általában a nem megfelelő telepítés után történik, és nem a LED szalaggal van gond.

A legvalószínűbb ok a rövidzárlat, ha egy LED szalag kigyullad. Ezért, ha lehetséges, válasszon alacsony feszültségű LED szalagot és rövidzárlat elleni védelemmel ellátott LED forrást. (A nagyfeszültségű LED szalagok azok, amelyek közvetlenül 110 V-os vagy 220 V-os hálózatra csatlakoztathatók).

Kép: Ha nem biztos benne, forduljon szakemberhez. Forrás: Ledsolution.hu

Biztonságos egész nap bekapcsolva hagyni a LED szalagokat?

A LED szalagok üzemi hőmérséklete nem magas, 30 és 50 fok között mozog. Ez azt jelenti, hogy a LED szalagokat hosszú időn keresztül biztonságos bekapcsolva hagyni. Ha viszont nincs szüksége a világításra, és módjában áll, kapcsolja ki a LED szalagokat, hogy az áramon pénzt takarítson meg, és a szalagok is tovább bírják.

Túlmelegedhet-e a LED szalag?

A nagy teljesítményű, nagyon sűrű LED szalagok túlmelegedhetnek, ha nincsenek az alumínium profilokhoz rögzítve. Ez felgyorsítja a fény bomlását és csökkenti az élettartamát.

Milyen egyéb tűzveszélyt jelentenek a LED szalagok?

Íme néhány tényező, amelyekre szintén érdemes odafigyelnie, mivel ezek csökkentik a biztonságot a LED szalagok használata során.

Használt, alacsony minőségű LED szalagok

Ne vásároljon olcsó, gyenge minőségű, kétes eredetű LED szalagokat. Ezekben a termékekben általában rossz minőségű nyersanyagokat használnak, például nagyon kevés rezet az FPCB (flexibilis hordozókra nyomtatott áramkörök) hordozójában. A flexibilis elektronika nagy segítség, ha éppen a LED szalagfényekről van szó, feltéve, ha minőségi. Amikor a LED-chipeket összeállítják, az FPCB hordozóként szolgál számukra. Ugyanolyan fontos, mint az áramkörlap szerkezete, és hogy mennyire jól tudja leadni a hőt.

Használt, rossz és olcsó tápegység

A LED tápegység egy a következő nagyon fontos alkatrész. Soha ne használjon rossz minőségű LED trafókat. A rossz minőségű tápegységek kimeneti feszültsége instabil, néha magasabb, mint a LED szalag feszültsége, így túlmelegszik.

A rossz minőségű LED vezérlők tényleges teljesítménye alacsonyabb a címkén feltüntetettnél, a tényleges teljesítmény a címkén feltüntetett teljesítménynek csak 80%-a vagy még kevesebb. Ha a LED szalagot a címkén szereplő teljesítménynek megfelelően csatlakoztatjuk, akkor az túlterheli az áramot és túlmelegedést okoz.

Kép: Csak minőségi forrást használjon. Forrás: Ledsolution.hu

 

A rossz minőségű LED tápegységek általában nem rendelkeznek rövidzárlat elleni védelemmel. Ezért mindig jó minőségű LED szalag trafót használjon.

Nem megfelelő telepítés

Győződjön meg róla, hogy az illesztések legyenek a lehető legszorosabbak. A laza csatlakozások túlzott ellenálláshoz, erős hőtermeléshez, esetleg szikrázáshoz vezethetnek. Használjon forrasztást a forrasztás nélküli csatlakozók helyett.

Óvintézkedések a LED szalagok biztonságos használatához

A túlzott hő megrövidíti az élettartamot, ezért a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell a LED szalag hőmérsékletét.

Használjon LED alumínium profilokat

A LED szalagok alumínium profilokhoz való rögzítésével remek módon csökkenti a hőt. Az alumínium jó hőelvezető tulajdonságokkal rendelkezik, és az ára is kedvező.

Használjon dimmereket és érzékelős kapcsolókat

Nincs mindig szükség arra, hogy a LED szalagok a lehető legerősebben vagy folyamatosan világítsanak. Ezt megoldhatja a dimmerekkel és az érzékelős kapcsolókkal.

A dimmerek hozzáadása csökkenti a LED szalag fényerejét és teljesítményét, és ezáltal csökkenti a hőtermelést. Az érzékelős kapcsolók automatikusan kikapcsolják a LED szalagokat, ha nincs mozgás a területen, ezzel meghosszabbítva az élettartamot.

Használjon márkás LED szalagokat

A márkás és minőségi LED szalagok használata drágább lehet, de hosszabb ideig kitartanak, és a világítás használata kellemesebbé válik a tűzveszély kockázata nélkül.

Ne felejtse el rendszeresen ellenőrizni a LED szalagokat.