Hogyan kell bekötni az egyes lámpákat az otthonban

Kezdőlap > Blog > Tanácsok és tippek > Hogyan kell bekötni az egyes lámpákat az otthonban

Szüksége van vagy szeretne lecserélni egy lámpát otthonában? És nem tudja, hogy meg tudja-e csinálni egyedül, vagy inkább villanyszerelőt hívna? Ebben a cikkben adunk néhány alapvető információt arról, hogy hogyan oldja meg a legjobban ezt a feladatot, hogy a helyes döntést hozhassa meg.

Kép: Új világítás más hangulatot teremt

Gondoljon elsősorban a biztonságra

Při práci s elektrickým proudem musí být bezpečnost na prvním místě. Valójában, amikor lámpát vásárol, válasszon olyat, amelyet arra a környezetre terveztek, ahol azt elhelyezi. Ez azt jelenti, hogy minden lámpatestnek megvan a maga felhasználási helye (nem használhat egy beltéri fali lámpát kültéri LED-es lámpaként homlokzati világításként stb.)

A lámpatesteket mindig kikapcsolt állapotban csatlakoztassa. A lámpatest felszerelése előtt kapcsolja ki a biztosítékokat. Ha nem biztos benne, hogy melyik kapcsoló tartozik a csillárral ellátott áramkörhöz, kapcsolja ki egyszerre az összes biztosítékot a főkapcsolóval. Az elektromos áram kezelése veszélyes lehet, és a 230 V-os feszültséget csak erre felhatalmazott személy kezelheti. Ha nem mer szakszerűen dolgozni szabadon lévő elektromos vezetékekkel, forduljon inkább villanyszerelőhöz.

Kép: Ne felejtsd el a megfelelő eszközöket

A vezeték színei eligazítják Önt

​​​Miután meggyőződött arról, hogy az áramot biztonságosan kikapcsolták, folytathatja a lámpa tényleges felszerelését. Össze kell csatlakoztatnia a faltól futó vezetékeket azokkal, amelyek a lámpatest részét képezik.

Ha új épületben vagy új lakásban szeretne csillárt vagy LED-es fali lámpát felszerelni, nem lesz nagy gond. Új elektromos vezetékekkel a helyzet egyértelműbb.

A meglévő szabványok szerint az úgynevezett TNS-rendszert használják, ahol az elosztás három vezetékkel történik, és a vezetékek színét e szabványok szerint határozzák meg. 3 színkódolt vezetéket találunk - a fázisvezetéket fekete vagy barna színben, a nullavezetőt kék színben és a védőföldelő kábelt, amely sárga-zöld színű.

A régebbi épületekben gyakran csak két vezeték vezet a falból, és gyakran még színkódolt fázis sem található. Nyomravezető lehet a sötét színek, mint például a fekete, barna vagy szürke, amelyek a fázist, a fázisvezetéket, amelyen keresztül az elektromos áram halad, és a kéket, a semleges vezetéket jelölik.

Javasoljuk, hogy robbantsa ki a biztosítékokat, és gondosan ellenőrizze egy teszterrel, hogy melyik kábelre megy az áram. Az, amelyik világítani fog, az a fáziskábel. Ne felejtse el újra kikapcsolni a biztosítékokat.

Csatlakozó kábelek

A tápkábeleket általában szigetelő bilinccsel csatlakoztatják a lámpatesthez. A vezetékeket mindig le kell fedni ezzel a szigetelő bilinccsel, hogy a fedetlen vezető részeket ne lehessen megérinteni. Ha az áram biztonságosan kikapcsolt, elkezdheti a csatlakoztatást.

Ha tisztában van azzal, hogy melyik vezeték melyik, csak csatlakoztassa a vezetékeket a lámpatestbe a színük szerint. A lámpatest belsejében ugyanolyan színű kábeleket talál, amelyek a falból kifutó kábelekhez csatlakoznak. És kész is van!

Hogyan csatlakoztassunk egy új lámpát a régi elektromos vezetékekhez?

A régi elektromos vezetékekkel nagy valószínűséggel csak két vezeték van. Az új lámpatest azonban három vezetékkel rendelkezik. Mi a teendő? Egy feszültségmérővel derítse ki, hogy a mennyezeten melyik vezeték a fázisvezeték és melyik a nullavezeték.

A lámpatest csatlakoztatását kikapcsolt állapotban kezdje el. Kapcsolja ki tehát a lámpatest megszakítóját. Csatlakoztassa a lámpatest fázisvezetékét a mennyezeten lévő tápvezeték fázisvezetékéhez.

Ezután csatlakoztassa össze a lámpatest és a tápvezeték semleges vezetékeit. A lámpatest zöld-sárga védője csak szigetel, hogy a többivel érintkezve ne legyen rövidzárlatos.

Nincs jobb csokoládé a csokoládénál

Ha arra gondolsz, hogy most jött el az ideje az édes jutalomnak, akkor még nem jött el, ha a feladatod egy új csillár bedugása. A "csokoládé" valójában egy köznyelvi kifejezés a csillár csatlakozóblokkjára.

Tehát hogyan kell a fényt a csatlakozóblokkban lévő vezetékekkel bekötni? A vezetékek belsőleg egy két csavarral ellátott sárgaréz csővel vannak összekötve. Mindegyik csavar a vezeték saját végére húzza a vezetőt. Az egészet szigetelő műanyagba ágyazzák. Az egyes terminálokat keskeny hidak kötik össze, amelyeken egy lyuk van a rögzítőcsavar számára. Ezeket a lámpatestek összekötésére használják a jobb hőállóság érdekében.

A csillár csatlakozóblokkján első pillantásra nem biztos, hogy egyértelmű, hová vezet a kábel, ezért az egyes végeket L és N jelzéssel látjuk el. L a fázis vége, N pedig a semleges vége.

Ezután csak csatlakoztassa a megfelelő színű kábelvégeket, amelyek a mennyezetről vezetnek ezekhez a végekhez. A fáziskábelt (fekete, barna) az L lyukhoz, a kék kábelt az N véghez, a zöld-sárga kábelt pedig a vezető lámpatest keretéhez csatlakoztassa, ha pedig ez nem lehetséges, akkor ne dugja be sehova, és szigetelje le. Rögzítse a kábeleket egy villanyszerelői csavarhúzóval ellátott csavarral.

A lámpatestek helyes bekötésének alapvető biztonsági szabályai

  1. A csillárokat (álmennyezeti LED-es lámpatesteket) mindig kampóra vagy akasztóra kell helyezni, a csillár vagy a mennyezeti és fali lámpatest nem lóghat közvetlenül a vezetékeken.
  2. A lámpatest rögzítését mindig úgy kell rögzíteni, hogy megakadályozza a lámpatest elmozdulását és az elektromos vezetékek megnyúlását vagy megcsavarodását.
  3. A lámpatesteket nem szabad éghető anyagok közelében elhelyezni.
  4. Az olyan nedves helyiségekben lévő lámpatesteket, ahol fennáll a veszélye annak, hogy a lámpatest vízzel érintkezik, úgy kell elhelyezni, hogy ne teljen meg vízzel, és biztonsági fedéllel kell ellátni.
  5. A tápkábeleket általában szigetelő bilinccsel csatlakoztatják a lámpatesthez. A vezetékeket mindig le kell fedni ezzel a szigetelő bilinccsel, hogy a fedetlen vezető részeket ne lehessen megérinteni.

 

A lámpa, a csillár vagy a lámpatestek megfelelően vannak bekötve?

Sikerült helyesen csatlakoztatnia a kábelt? Akkor csak rögzítse a csillár sapkáját, vagy rögzítse a lámpatestet a mennyezethez vagy a falhoz csavarokkal vagy kampókkal. Dobja be a biztosítékokat, próbálja ki a fényt, és nézze meg, hogy jól csinálta-e.

LED szalagok telepítése

Ha a konyhapult alatt vagy a nappaliban a tévé mögött LED-es világításra van szüksége, a LED-szalagok jól jöhetnek, és pontosan az Ön igényeihez igazíthatók. Telepítésük meglehetősen egyszerű.

A szalagokon jól láthatóan megjelölt területek vannak, ahol szükség szerint levághatók és megrövidíthetők. A csatlakozók a LED-szalagok táplálására, meghosszabbítására, hajlítására vagy összekapcsolására szolgálnak. A LED-csíkok általában 12V-os feszültséggel működnek, ezért tápegységre van szükség. Erre csatlakoztatjuk a szalagot, a tápegység (transzformátor) a hálózati feszültséget 230V-ról 12V-ra alakítja át.