Hogyan cserélje ki a villanykapcsolót

Kezdőlap > Blog > Tanácsok és tippek > Hogyan cserélje ki a villanykapcsolót

Időnként minden háztartásban ki kell cserélni egy kapcsolót. Ez történhet azért, mert a készülék már elérte élettartama végét (leggyakrabban a belső rugó vagy a rugószeg törik el), vagy esztétikai okokból, amikor a régi kapcsolókat modernebbekre cserélik, amelyek jobban illeszkednek a berendezéshez.

A kapcsoló cseréje általában csak néhány percet vesz igénybe, és nem bonyolult. De ha nem meri megtenni, nem kell szégyenkeznie, ha szakembert hív. Elvégre ez olyan elektromos munka, amely nagyon veszélyes lehet. 230V-ot csak erre feljogosított személy kezelheti.

Kép: Néha a kapcsolót ki kell cserélni

A lakás LED-es világításának vezérléséhez kétféle kapcsolótípust választhat, egy vagy két áramkört, szaknyelven egy- vagy kétpólusúnak nevezve.

Az egykörösnél egy izzó vagy más fényforrás egyszeri bekapcsolása, a kétkörösnél az is benne van a játékban, hogy a lámpatest többsugarú, és úgy van felosztva, hogy az egyik vagy a másik fele vagy mindkettő egyszerre világít. Lépcsőházakban és nagy helyiségekben, ahol több helyről szeretnénk a világítást be- és kikapcsolni, hasznos a lépcsőkapcsoló.

Kép: Ne szégyellj meghívni egy szakértőt!

A kapcsoló cseréjének eljárása

Mint mindig, az elektromos meghajtású berendezésekkel végzett munka során is figyelembe kell venni a biztonságot. Az első lépés tehát az elektromos áramkör kikapcsolása. Ezt úgy teheti meg, hogy felkapcsolja azt a lámpát, amelynek a kapcsolóját ki akarja cserélni.

A biztosítékdobozban megtalálja a megfelelő megszakítót (ha nem biztos benne, hogy melyik megszakító vezérli az áramkört). Csak akkor kezdheti el a régi megszakító eltávolítását és kicserélését, ha az áramot kikapcsolták.

 1. Először egy lapos csavarhúzót, kést vagy hasonló alkalmas szerszámot helyezzen a fedél és a keret közé, lazítsa meg a bölcsőcsapot, és vegye ki. Legyen nagyon óvatos a kapcsoló minden kezelése során.
 2. Ezután lazítsa meg a csavarokat, és engedje ki a vezetékeket. Távolítsa el a régi kapcsolót. Ehhez meg kell lazítani a keretet tartó két csavart, majd kicsúsztatni és eltávolítani.
 3. Egypólusú kapcsoló esetén két vezeték vezet a faltól a kapcsolóhoz, kétpólusú kapcsoló esetén három vezeték, sőt új villanyvezetékek esetén három vagy négy vezeték is vezet. Ezek közül az egyik zöld, ez a föld.
 4. Készítsen egy képet a mobiltelefonjával arról, hogyan helyezte el őket, ha esetleg nem emlékezne. A cseh kapcsolók bemenetén van egy P betű, és ide kell csatlakoztatni a bemeneti vezetéket (fekete vagy barna).
 5. A huzalok sérült (megégett vagy sérült szigetelésű) végeit vágja le fogóval, és állítsa be kb. 10mm hosszúságúra csíkozófogóval.
 6. Fogja az új kapcsolót, vegye le róla a fedelet, ahogyan a régi kapcsolóról is tette - egy csavarhúzóval vagy késsel nyomja be a keret és a fedél közé, és vegye le.
 7. Helyezze a keretet a falra úgy, hogy a csavarfuratokkal szemben legyen, és húzza meg őket.
 8. Csatlakoztassa az összes vezetéket az új kapcsoló belsejéhez a csavarfejekkel, ahogyan a régi kapcsolóhoz voltak rögzítve. Kétpólusú kapcsolóknál a vezetékek cseréjekor kiégetheti a biztosítékokat. Három vezeték jön ki a falból, ezért itt fontos az óvatosság. Ha van tesztelője, akkor újra ellenőrizheti a vezetékeket az összeszerelés előtt, a kétpólusú kapcsolóknál azoknak kell világítaniuk, amelyeket a belső oldal egy-egy oldalára helyeztek.
 9. Manapság a modern kapcsolókban a csavarokat műanyag markolatok váltják fel, amelyekbe a vezetékeket behelyezzük, és azok érintkeznek a vezető felülettel. A csavarokat már nem kell meghúzni.
 10. Most már felteheti az új borítót. Az oldalakon lévő füleknek be kell pattanniuk a keretben lévő lyukakba - tehát az egyik oldalon csúsztassa fel őket, a másik oldalon pedig nyomja össze az oldalt, és csúsztassa be a keretbe.
 11. Végül visszakapcsolhatja a megszakítót, és ellenőrizheti, hogy a kapcsoló megfelelően működik-e.
 12. Ha a lámpa világít, minden rendben van, és a munkával végeztél. Ha villog, és a biztosítékok kialszanak, akkor némi erőfeszítésed volt, de sikerült átfordítanod a vezetékeket. Csavarja ki a vezetékeket, és cserélje ki a kettőt. A folyamat ezután a biztosítékok kiégetésével és a bekapcsolt áram tesztelésével folytatódik. Most már nem szabadna újra megtörténnie.