Egyszerű útmutató a televízió háttérvilágításához LED-szalagokkal

Kezdőlap > Blog a LED-világításról > Útmutatók > Egyszerű útmutató a televízió háttérvilágításához LED-szalagokkal

Szereti az ambient megvilágítást a tévéképernyője mögött, de a jelenlegi tévéje nem kínálja ezt a lehetőséget? Nem kell azonnal a boltba rohannia egy új modellért. A tévéképernyő háttérvilágítása nagyon olcsó, és könnyen megoldhatja otthon. A cikkből megtudhatja, hogy hogyan fogjon hozzá.

Amire szüksége lesz

Legyen kéznél minden, ami a szereléshez szükséges, hogy a munka zökkenőmentesen menjen. A teljes lista itt található:

  1. a TV hátlapjának zsírtalanítására szolgáló eszközök (JAR, szivacs),
  2. LED szalag,
  3. trafó,
  4. fénytompító, kétoldalas ragasztószalag (nem szükséges),
  5. tartozékok (sarokcsatlakozók, kábel),
  6. szerszámok (forrasztópáka, olló).

 

Javasoljuk, hogy válasszon egy 4,8W/m teljesítményű LED-szalagot, amely elég erős a televízió háttérvilágításához. A tévénézés közbeni felesleges megerőltetés és a látás romlásának az elkerülése érdekében válasszon „extra melegfehér“ vagy „melegfehér“ fényszínnel rendelkező LED-szalagot. Mindkét szín enyhén sárga színű, és maximális kényelmet biztosít a tévénézés során.

Az ínyenceknek a 7,2W/m teljesítményű színes RGB-szalagot javasoljuk. Mik az előnyei? Mindenekelőtt a hosszú élettartam és stabil színfényerő. A szalag 1 méterén 30 dióda van, így a szalag teljes hosszában egyenletesen világít. A piros, zöld és kék szín keverésével bármilyen színű háttérvilágítást élvezhet.

Nem ajánljuk a nagyobb teljesítményű szalagokat a televízió megvilágításához. Ezeket az alumíniumprofilba kell ragasztani, amit nehezebb felszerelni a TV-re.

A legjobb, ha a trafót közvetlenül egy aljzatba csatlakoztatja, a megfelelő, a szükséges egyenáramú csatlakozóval ellátott termékeket megtalálja itt. A szalag és a trafó egyszerűen csatlakoztatható a csatlakozó női csatlakozójával.

Ha a szalagot tompítani szeretné, vagy színes (RGB) szalagot szeretne választani, válasszon hozzá vezérlőt, amely szintén egyenáramú csatlakozókon keresztül csatlakozik.

Megfelelő vezérlők:

 

Beszerelés lépésről lépésre

A sikeres üzembe helyezést néhány egyszerű lépés előzi meg, amelyeken most végigvezetjük Önt.

A felület zsírtalanítása

A zsírtalanítás előtt fordítsa a tévét olyan helyzetbe, hogy kényelmesen hozzáférjen a tévé hátuljához. A tévé felületét szükséges zsírtalanítani, hogy a szalag valóban jól tapadjon. A legjobb segítség ebben a tekintetben a mosószeres víz, amelyet nedves szivaccsal törölhetünk le.

Nem kell az egész hátoldalt zsírtalanítani, csak azt a részt, amelyre a szalagot ragasztani fogja. A csíkot a tévé peremétől néhány centiméterre kell elhelyezni.

Kétszer mérj, egyszer vágj

Nagyon fontos, hogy a szalag egyes részeit jól kimérje. A legegyszerűbb, ha a szalagot a tévé hosszára, majd szélességére nyújtja. Most nézze meg, hol lehet megrövidíteni a szalagot. Ne felejtse el azonban hozzáadni a szükséges csatlakozót. Ha például sarokcsatlakozókat használ, érdemes a szalag hosszához kb. 1 cm-t hozzáadni.

Forrasztani vagy nem forrasztani?

Nem mindenkinek van forrasztóállomása, ezért kínálunk úgynevezett CLICK csatlakozókat is, amelyeknél nem kell a szalagot ónnal összeforrasztani. Ha azonban rendelkezik forrasztópákával, javasoljuk, hogy használja azt, a csatlakozás sokkal erősebb lesz.

Ebben a szakaszban a szalagot már ki kell mérnie és ki kell vágnia, így folytassa az összeillesztésüket a kívánt téglalap formára. A szalagot a sarokban többféleképpen lehet összekötni:

 

Ha úgy dönt, hogy az alkatrészeket ónnal köti össze, először ónozza be az illesztéseket, majd forrassza össze őket.

  

Az eredmény egy téglalap alakú szalag lesz, amelyet már csak a tévére kell ragasztani. Ragasztás előtt érdemes a ragasztószalagot a tévé hátuljára ragasztani, és pontosan megjelölni, hogy hova fogja ragasztani.

Tipp ragasztás előtt

Egyes televíziókészülékek nem rendelkeznek sima felülettel vagy vannak különböző egyenetlenségeik. Ezért a szalag nehezebben fog rajtuk tartani. Ebben az esetben javasoljuk, hogy a szalagot ragassza le kétoldalas ragasztószalagga, amely kisimítja az egyenetlenségeket, és a szalag jobban tapad.

A szalag „hídként“ is szolgál arra az esetre, ha a szalagot a TV hátoldalán lévő nyíláson, például egy kábeltálcán keresztül kell vezetni.

Ugyanakkor ne felejtse el a ragasztás előtt bekapcsolnia szalagot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden jól kapcsolódik és teljes hosszában világít.

A hab a tortán

A hab a tortán a szalag ragasztása. Most látni fogja, hogy milyen alaposan kimérte a szalagot és felkészült a végső ragasztási folyamatra. Akár közvetlenül a tévére, akár kétoldalas ragasztószalaggal ragasztja a LED-szalagot, ügyeljen arra, hogy a LED-ek közé „szorítsa“ a szalagot, és hogy nagyon jól tapadjon a felülethez.

Most már csak annyit kell tennie, hogy csatlakoztatja a szalagot a trafóhoz, visszahelyezi a tévét az eredeti helyére, és élvezheti a kellemes esti hangulatot.

Az eredménynek így kell kinéznie:

Emelje a tévénézést a következő szintre. A LED-szalag telepítése egyszerű, így még a kevésbé gyakorlott barkácsolóknak sem kell aggódniuk.