A házhoz vezető feljáró megvilágítása

Kezdőlap > Blog > Tanácsok és tippek > A házhoz vezető feljáró megvilágítása

Új, modern háza van, vagy egy régebbi, kertes házat vásárolt vagy örökölt, és most azon gondolkodik, hogyan oldja meg a garázshoz vagy a kocsibeállóhoz vezető feljáró megvilágítását? Még szürkületben vagy éjszaka is, amikor látogatásból vagy színházból tér haza, jó rálátás kell az útra, hogy ne tegye tönkre a virágágyást, vagy akár összetörje az autóját. Számos kerti világítási lehetőséget kínálunk, amelyeket akár kombinálhat is.

Kültéri világítás a homlokzaton

Mindenkinek szüksége van arra, hogy néha sötétben hazaérjen, sértetlenül bevágja az ajtót, és megtalálja a kulcsokat. Az ajtónál lévő lámpa elengedhetetlen, és erre több megoldás is létezik. A kültéri fali lámpát úgy választja ki, hogy az a legjobban illeszkedjen otthonához - modern, klasszikus vagy retro megjelenésű. Van előtető a háza vagy a garázs bejárati ajtaja felett? Akkor érdemes mozgásérzékelőkkel ellátott, falra szerelt kültéri világítást használnod, amely mindig világít, amikor közeledsz, és még mielőtt elérnéd a házat, így még sötétben is biztonságosan le tudsz csapni. Így nem kell majd a fal mellett keresgélnie a kapcsolót, és nem kell vakon vadásznia a táskájában a kulcsok után. A garázs melletti lámpa ugyanezt fogja tenni helyetted - magától kikapcsol, amikor hazaérsz.

Kerti világítás nem csak praktikus, hanem dekoratív is

Nem mindig akarjuk élvezni a csillagos éjszaka romantikáját a kertünkben. Általában értékeljük a praktikus mesterséges fényt, amely lehetővé teszi, hogy biztonságosan mozogjunk anélkül, hogy megbotolnánk, tüskés bokrokba vagy akár a vízbe esnénk. A kertbe válasszunk praktikus fényeket, amelyek a tányérunkra világítanak, amikor grillezünk, vagy figyelmeztetnek arra, hogy hol van a sziklakert, a tó vagy a medence. A kültéri LED-lámpák előnye, hogy gazdaságosan üzemeltethetők, hosszú élettartamúak, és talán kevésbé vonzzák a rovarokat is, mint a halogénlámpák. A pergolában ücsörgő éjszakát nem zavarják majd a szúnyogok.

A vízfelületek gyakran népszerű kerti elemek, legyen szó úszómedencéről, tóról, öntözőlyukról vagy szökőkútról. Ezek a helyek még éjszaka is különleges hangulatot árasztanak, ezért célszerű megvilágítva tartani őket. Az úszómedence megvilágításának okai biztonsági és esztétikai okok egyaránt vannak. Ismét többféle lehetőség van, a lámpákat akár közvetlenül a vízbe is lehet helyezni, csak a megfelelő kültéri világítást kell kiválasztani, amely ellenáll a víz behatolásának.

A kerti világításnak dekoratív funkciója is lehet, romantikus sarkokat hozhat létre, és felhívhatja a figyelmet a kert büszkeségére. Egy szobor megvilágításához sokkal kisebb intenzitású fényre van szükség, mint egy terasz vagy egy ház bejáratának megvilágításához. Használhat LED-láncokat (amelyek közül néhány inkább szezonális dekorációnak alkalmas), LED-gyertyákat vagy különböző formájú tárgyakat, például izzó köveket, törpéket vagy állatokat is, hogy dekoratívan megvilágítsa kertjét és annak részleteit, például díszcserjéket, fákat, virágágyásokat vagy szobrokat.

A függőlámpákat hinták vagy kerti lugasok megvilágítására is használhatja. A modern LED kültéri szalagok dekoratív világításként is szolgálhatnak a kertben. Kültéri használatra általában szilikonba burkolják őket, hogy a víz vagy a nedvesség ne érje őket.

Felhajtó világítás

A felhajtó megvilágítására több lehetőség is van. Ha autójával útközben behajt a garázsba, akkor a ház falai köré és a kert sötét zugaiba elhelyezett süllyesztett felhajtólámpák alkalmasak. A süllyesztett felhajtólámpákat az út mindkét oldalán elhelyezheti.

Előnyük, hogy gyengén világítanak, de eléggé halványak ahhoz, hogy a vezető lássa az utat, és gazdaságosak. Edzett üvegből készülnek, és acéltesttel rendelkeznek. A lámpában lévő izzó könnyen cserélhető. Általában LED-es fényforrásokat használnak. Más típusú lámpáktól eltérően figyelembe veszik azt is, ha elüt egy autó. Egy szabványos behajtó lámpatest teherbírása kb. 2t, tehát egy szedán vagy kombi (átlagos súlya 1,4t terhelés nélkül) is gond nélkül kibírja. Ha furgon vagy kisbusz tulajdonosa, keressen nagyobb teherbírású lámpatestet. Akkor jársz a legjobban, ha mozgásérzékelőkhöz csatlakoztatod őket.

A kültéri lámpatestek választéka nagyon változatos

Akár modern új építésű háza, akár első osztályú villája vagy vidéki háza van, biztosan megtalálja a megfelelő világítást a kertjéhez.

Szeretne először megismerkedni a kültéri lámpatestek kínálatával? Íme egy áttekintés:

A homlokzati LED-es lámpatestek falra szerelhetőek, a magasabb IP54-es védettségi fokozatnak köszönhetően a tökéletesen szigetelt csatlakozóblokkal nem kell aggódnia az időjárás miatt. Az egyik lehetőség, amelyet akkor is használhat, ha nincs a telephelyére futó vezeték, a napelemes homlokzati lámpatest. A beépített napelemnek köszönhetően a lámpatest összegyűjti a világításhoz szükséges energiát. Csak rögzítse a lámpatestet háza falára, és már használhatja is. Használható házak homlokzatának, felhajtóknak stb. megvilágítására.

A LED-es mozgásérzékelős lámpák (mint például ez a napelemes fekete fény) kényelmet és biztonságot nyújtanak a kertben való mozgás közben. Mindig időben felgyullad, majd kikapcsolja magát, amikor már biztonságban van a helyszínen. A LED-es mozgásérzékelős lámpák csak akkor világítanak, amikor szükség van rájuk. Beállíthatja azt az intervallumot is, amelynél a fény bekapcsoljon, valamint a környezeti fényerősséget, amelynél a fény bekapcsoljon. A lámpatest tökéletes a ház bejáratához vagy a garázs bejáratához.

Kép: Napelemes homlokzati lámpatest mozgásérzékelővel.

A LED-es kerti lámpák gyakorlati vagy dekoratív célt szolgálnak. Egy fedett pavilon vagy terasz esetében többnyire felülvilágítást vagy függőlámpákat, illetve állólámpákat használ. A mozgásérzékelővel ellátott LED-es spotlámpák biztonsági világításként is funkcionálnak. Éjszaka elkápráztatják a betörőket, ami elijesztheti őket, és elriaszthatja őket a betöréstől. Dekorációként használjon fényláncokat, lámpákat, LED-csíkokat, kültéri állólámpákat, különböző fénytárgyakat különleges alkalmakra. Ahol nincs áram, és nem szeretne csúnya kábeleket, ott jól jönnek az energiatakarékos napelemes lámpák. Fontos, hogy a lámpák rendelkezzenek a szükséges burkolattal, és kültéri használatra legyenek tervezve.

A LED-es bejárati lámpák a garázsba való biztonságos behajtást szolgálják. A földbe vannak szerelve, és legalább 2t teherbírással kell rendelkezniük. Amennyiben nagyobb autóval rendelkezik, válasszon nagyobb teherbírású lámpatesteket.

Minden kültéri világítótest szintén LED-es, kiváló minőségű anyagokból készült, eső-, por- és homokálló, valamint ellenáll a napfénynek. A lámpatestek folyamatosan ki vannak téve az időjárásnak, ezért ideális esetben IP44 és IP68 közötti minősítéssel kell rendelkezniük (ezek víz- és porállóak). Minél magasabb a minősítés, annál vízállóbb a lámpatest.