Hogyan alakítsuk át a fénycsöves lámpatesteket LED-es fénycsövekre?

Kezdőlap > Blog a LED-világításról > Útmutatók > Hogyan alakítsuk át a fénycsöves lámpatesteket LED-es fénycsövekre?

LED-csövek használata hagyományos fénycsöves lámpatestekben

Talán meglepő lehet az Ön számára, hogy a hagyományos fénycsövek világítótestekben való működéshez a LED-fénycsövek (csövek) módosítására van szükség. Ennek alapja a LED fénycsövek és a hagyományos, gáztöltésű fénycsövek eltérő működési elve. Annak ellenére, hogy ugyanaz a G13 foglalatuk, és a T8 jelölésük is megegyezik.

A fénycsöves lámpatestek beállításait mindig csak egy erre felhatalmazott villanyszerelőnek kell elvégeznie, nem pedig egy laikusnak. Ez a cikk nem útmutatónak készült, és vállalatunk nem vállal felelősséget az átalakított lámpatestekért.

Jogszabályok

A LED-csövek felszerelésekor semmilyen körülmények között nem szabad veszélyeztetni a felhasználó biztonságát. Ha az eredeti lámpatesteket átalakítják, akkor felülvizsgálatot és bizonyos esetekben új lámpatest-jelölést kell biztosítani. A lámpatest elektromágneses kompatibilitása sem sérülhet.

Elektronikus előtéttel ellátott lámpatestek esetében ezt az alkatrészt el kell távolítani. Ez megváltoztatja a lámpatest jellegét, és a gyártó már nem vállal érte felelősséget. A felelősség a lámpatestet ily módon módosító jogalanyra száll át, és a lámpatest címkézési kötelezettsége is. Egy lámpatest nem veszíti el a CE-tanúsítványt, ha nem viszonteladásra szánták, és ha megfelel a biztonsági előírásoknak. A címkének a következő információkat kell tartalmaznia:

    • Védettségi fok (IP)
    • Működési hőmérséklet
    • A kicserélt fénycsövek mennyisége és teljesítménye
    • Az átalakítást végző jogalany azonosítása
    • A változás dátuma

 

Világítótestek módosítása LED-es fénycsövekre

Először is, tisztában kell lennie azzal, hogy milyen LED-lámpákat kíván felszerelni. Mivel a LED-es fénycsövek csatlakoztatására nincs harmonizációs szabvány, a piacon kétféle tápellátási módszer létezik. Ezek az ún. egyoldalú és kétoldalú megállapodások. Ezt az információt kérdezze meg kereskedőjétől, vagy keresse közvetlenül a LED-lámpán. Ha ez az információ nem található meg a terméken, javasoljuk, hogy ne használja a terméket.

LED-fénycsövek egyoldalú bekötéssel

Ez a bekötési mód biztonságosabbnak tekinthető. A fénycső egyik oldalán van a fázis és a nulla. A másik oldal az ún. vak oldal.

LED-fénycsövek kétoldalú bekötéssel

Ez a koncepció a hagyományos fénycsövekből származik. A bekötés biztonságáról viták folynak. A fénycső egyik oldalán nulla, a másik oldalán pedig fázis van.

Lámpatestek fojtóval és indítóval

Ezek a koncepcionálisan régebbi lámpatestek egy indítót és egy mágneses előtétet vagy fojtót tartalmaznak. Ezeknél a lámpatesteknél a fénycső közvetlenül LED-del helyettesíthető. Csak távolítsa el az indítót, és cserélje ki a LED-indítóra, amelyet minden szakkereskedő a LED-csövekhez hozzáad. Abban az esetben, ha kétoldalú bekötéssel ellátott csövek vannak, csak távolítsa el az indítót, és ne cserélje ki semmire. Az ilyen cserét egy olyan személy is elvégezheti, aki nem rendelkezik elektrotechnikai tudással.

A mágneses előtét (fojtószelep) azonban a lámpatestben marad. Ez szükségtelen energiafogyasztást okozhat, és hatással lehet a teljesítménytényező értékére is. Mivel az eltávolítás a lámpatestbe való beavatkozással jár, ezt a tevékenységet villanyszerelőre kell bízni, és ugyanazt az eljárást kell követni, mint az elektromos előtéttel ellátott lámpatestek átalakításánál, lásd alább.

  

1. Távolítsa el a lámpatest fedelét. 2. Győződjön meg róla, hogy a lámpatest áramtalanítva van, és vegye ki a fénycsöveket.
3. Keresse meg az indítót. 4. Forgassa el kissé, és vegye ki.
5. Cserélje ki a LED-csőhöz csatlakoztatott LED-indítót. 6. Szerelje be a LED-fénycsöveket.

 

Elektronikus előtéttel ellátott lámpatestek

Ezek modernebb lámpatestek. Az elektronikus előtétet a beállítás ideje alatt teljesen ki kell kapcsolni. Ebben az esetben már nem lehetséges a fényforrások utólagos cseréje LED-ről hagyományos fénycsövekre. A lámpatestet a LED-lámpák típusának megfelelően kell bekötni, azaz egyoldalú vagy kétoldalú bekötés esetén, lásd a fenti ábrákat. Ezzel a módosítással a módosítást végző jogalany vállalja a felelősséget a módosításért. Ő a felelős az új, minősítő címkét használó lámpatest-jelölésért is.

Kép: Alul a lámpatest az el. előtéttel, felül az átalakítás után a LED-csövekkel az egyoldalú bekötéssel.